2 Μαΐ 2008

Τι είναι να είσαι χορτοφάγος βίγκαν? Γιατί και Πώς?


Μήν κάνεις στα άλλα είδη,
αυτό που δέν θα ήθελες να σου κάνουν εσένα


Τι είναι βεγκανισμός-veganism;

Είναι η συμπόνια στη πράξη.
Είναι μια φιλοσοφία δυναμικής αβλάβειας, μια διατροφή και ένας τρόπος ζωής. O βιγκανισμός είναι ο σεβασμός προς τη ζωή που αναγνωρίζει τα δικαιώματα όλων των ζωντανών όντων και προεκτείνει προς αυτά τη συμπόνια, την ευγένεια, και το δίκαιο. Η βίγκαν διατροφή είναι το εργαλείο για να σταθούμε αντίθετοι στη βαναυσότητα και να μειώσουμε άμεσα το μαρτύριο των ζώων.

Τι σημαίνει βίγκαν/βέγκαν στα ελληνικά;

Είναι αυτός που δεν περιλαμβάνει στη διατροφή του κανένα ζωικό προϊόν και κάνει μια διατροφή βασισμένη σε τρόφιμα φυτικής προελεύσεως. Η μη χρησιμοποίηση ζωικών προϊόντων αφορά επίσης και το ντύσιμο, τα καλλυντικά, τα προϊόντα οικιακού καθαρισμού και προσωπικής υγιεινής, όσο αυτό είναι πρακτικό και δυνατό. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν επιτέλους και στην Ελλάδα αρκετά προϊόντα καθαρισμού σπιτιού και προσωπικής φροντίδας που τα ίδια τα τελικά προϊόντα αλλά και τα συστατικά τους έχουν ελεγχθεί για την καταλληλότητά τους με εναλλακτικές μεθόδους, χωρίς τη χρήση πειραμάτων σε ζώα.

Οι βίγκαν με τη στάση ζωής τους προσπαθούν να κάνουν περισσότερο καλό και λιγότερο κακό και αυτό τελικά είναι μια διαδικασία ανεύρεσης επιλογών και εναλλακτικών που σέβονται και προστατεύουν τη ζωή όλων των ζωντανών όντων.

Τί τρώει ένας βίγκαν;

Γενικά τρώει ό,τι υπάγεται στις 5 ομάδες τροφών που είναι λαχανικά, φρούτα, όσπρια, δημητριακά, ξηροί καρποί και φυσικά όλα τα προϊόντα που φτιάχνονται με αυτές τις τροφές. Τελικά είναι εφικτό και εύκολο να είναι κάποιος βίγκαν.



Δεν είναι όμως το κρέας απαραίτητο;


Όχι και δεν έχει πεθάνει κανείς από την έλλειψή του. Απόδειξη οι βίγκαν σε όλον τον κόσμο, που ζουν, κάνουν παιδιά, θηλάζουν, αθλούνται και γενικά ζουν μία υγιή και πλήρη ζωή. Το κρέας δεν το χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε – το τρώμε μόνο για την απόλαυση, την συνήθεια, και την ευκολία μας.

Γιατί δεν πίνουν γάλα οι βίγκαν;

Το γάλα κάθε ζώου είναι κατάλληλο για το είδος του. Για παράδειγμα, το γάλα της αγελάδας είναι κατάλληλο για το μοσχαράκι, όχι για τον άνθρωπο, και παράγεται αποκλειστικά για το μοσχαράκι. Όμως το μοσχαράκι δεν θα γευτεί ποτέ το μητρικό του γάλα γιατί σφαγιάζεται ώστε να διατεθεί αυτό το γάλα στον άνθρωπο. Πολλοί βίγκαν φτιάχνουν το γάλα μόνοι τους από αμύγδαλα ή άλλους καρπούς.

Είναι λάθος να τρώει κανείς κρέας;


Δεν είναι θέμα σωστού ή λάθους. Εάν κάποιος θέλει λιγότερα ζώα να υποφέρουν και να πεθαίνουν, τότε μπορεί να σταματήσει να υποστηρίζει τέτοιες πρακτικές μη τρώγοντας ζωικά προϊόντα. Ένας βίγκαν σώζει περίπου 100 ζωές το χρόνο.

Γιατί γίνεται κάποιος βίγκαν;

Η επιλογή υπαγορεύεται από καθαρά ορθολογικά κριτήρια για μια δίκαιη και ηθική σχέση με τα άλλα ζωντανά πλάσματα. Τις τελευταίες δεκαετίες βλέπουμε μια άνευ προηγουμένου στην ιστορία της ανθρωπότητας μεγέθυνση και διόγκωση της βιομηχανικής εκτροφής ζώων. Αυτή η δυσάρεστη εξέλιξη έχει ως συνέπεια τη σφαγή του ασύλληπτου αριθμού των 55 δις ζώων παγκοσμίως κάθε χρόνο. Κάποιος γίνεται βίγκαν γιατι δεν θέλει να διαπράττεται η σημερινή θεσμοθετημένη βαναυσότητα προς τα ζώα στο όνομα του/της.

Δεν υπάρχει τίποτε το συγκλονιστικό και συνταρακτικό στην επιλογή αυτή. Απλά οι βίγκαν επιλέγουν να μην συμμετέχουν στο αχρείαστο μαρτύριο αισθανόμενων πλασμάτων πρωτίστως και κυρίως από τον σεβασμό τους προς αυτά.

Επίσης είναι η απάντησή τους στην κλιματική αλλαγή που προκαλείται από την εκτροφή των ζώων, για να προστατευθεί συνολικά η ακεραιότητα του περιβάλλοντος, η οποία υποβαθμίζεται από την αναποτελεσματική και μη αειφόρο πρακτική της βιομηχανικής εκτροφής ζώων.

Για πολλούς βιγκαν επιπλέον λόγοι είναι η αρμονία με την φυσιολογία του ανθρώπινου οργανισμού και η φροντίδα για την υγεία.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να περάσει κάποιος στο βιγκανισμό δεν είναι μόνο η γνώση των γεγονότων αλλά η συνειδητοποίηση ότι προκαλούμε αχρείαστο μαρτύριο. Είναι η ξαφνική αναλαμπή στο μυαλό του ανθρώπου και η σύνδεση του κρέατος με ένα ζωντανό, αισθανόμενο πλάσμα. Αυτή είναι η αποφασιστική στιγμή και από εκεί και μετά δεν υπάρχει επιστροφή στο παρελθόν.

Είναι υγιεινή η βίγκαν διατροφή;


Οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι βίγκαν απολαμβάνουν ίδια ή καλύτερη υγεία και από τους απλούς χορτοφάγους και τους κρεατοφάγους. Η επίσημη θέση της American Dietetic Association είναι ότι η βίγκαν διατροφή είναι κατάλληλη για όλα τα στάδια της ζωής, αρκεί φυσικά να είναι ισορροπημένη και να περιλαμβάνει ποικιλία τροφών. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος τρώει συνεχώς τηγανιτές πατάτες ή άσπρο ρύζι είναι βέβαιο ότι δεν θα αποκομίσει τα οφέλη της βίγκαν διατροφής.

Τί γίνεται με θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνη, ασβέστιο, και σίδηρος;

Όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά υπάρχουν στην βίγκαν διατροφή και όλες οι Vegan Societies του κόσμου παρέχουν έγκυρη ενημέρωση για την βίγκαν διατροφή.

Αντιστρέφοντας το ερώτημα εύλογα μπορούμε να αναρωτηθούμε:

Από που θα πάρουμε τη βιταμίνη C, τη Βήτα καροτίνη, το φολικό οξύ, το λυκοπένιο, τις ίνες, και τόσα άλλα θρεπτικά συστατικά που δεν υπάρχουν στα ζωικά προϊόντα; Αναγκαστικά θα πρέπει να βάλουμε στην διατροφή μας τις φυτικές τροφές, οι οποίες είναι πραγματικά πλούσιες σε πρωτεΐνη και στα άλλα συστατικά του κρέατος.
Και ακόμη η αγελάδα από πού παίρνει τις πρωτείνες της, το ασβέστιό της, κ.λπ. Άρα και εμείς λοιπόν γιατί να μην τις πάρουμε από πρώτο χέρι, δηλαδή από φυτικές πηγές.

Δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος που να έχει ανεπάρκεια πρωτεΐνης στον Δυτικό κόσμο.

Μπορεί κάποιος να γίνει αμέσως βίγκαν ή πρέπει να το κάνει σταδιακά;


Αυτό είναι καθαρά ατομική υπόθεση. Άλλοι κόβουν όλα τα ζωικά τρόφιμα «μαχαίρι», ενώ άλλοι φτάνουν εκεί περνώντας από το στάδιο του απλού χορτοφάγου (vegetarian). Και όσο πιο πολύ εμβαθύνει κάποιος στον αντίκτυπο της κρεατοφαγίας στα ζώα τόσο πιο πολύ νιώθει να πηγάζει από μέσα του η αναγκαιότητα να ξεκόψει το συντομότερο από αυτήν. Το πιο σημαντικό είναι ότι κάποιος που κάνει έστω και ένα βήμα, οσοδήποτε μικρό, στην αποφυγή των ζωικών προϊόντων, βοηθά στον περιορισμό της κακοποίησης των ζώων.

Πώς θα κάνω τη μετάβαση στη βίγκαν διατροφή;

Στο αρχικό στάδιο θα βασιστούμε σε κλασσικές συνταγές χωρίς κρέας που μας αρέσουν. Μετά με αφετηρία τα 15-20 γνωστά πιάτα, προσθέτουμε συνεχώς και διευρύνουμε με νέες τροφές και συνταγές.

Τι χρειάζεσαι;

• 20 χορτοφαγικές συνταγές της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας

• κάνε μια λίστα με τα φαγητά χωρίς κρέας που σου αρέσουν

• εφοδιάσου με τα απαραίτητα τρόφιμα


Σε κάθε περίπτωση η Ένωση Βίγκαν Ελλάδος είναι εδώ για να βοηθήσει με τις πολύτιμες πληροφορίες και συμβουλές που υπάρχουν στον δικτυακό της χώρο.






Πηγή: http://vegan.thisblueplanet.net/forum/index.php?topic=1575.0